• 2
  • 3
  • 4

Nyheder

Udstilling om kartoffelavl i Lyne - 3/10 - 2010

En sær kartoffel! En heldig kartoffel! En varm kartoffel!

kartoffeludstillingDette er et udtryk som man ikke bruger i dag, og mange børn og unge mennesker ved ikke hvad disse betyder. Men måske fortæller disse udtryk noget om hvilken betydning og udbredelse kartoflen har haft i husholdningen før hen. På denne måde kunne man gøre kartoflen, til genstand for en historisk betragtning. Lyne Lokalarkiv har imidlertid valgt på dokumentarisk vis at fortælle om kartoflen.

Søndag d. 3. oktober var der ca. 55 gæster til fernisering i Lyne Lokalarkiv, af en udstilling om kartoffel avl og om nogle af de mennesker, der har arbejdet med kartofler i Lyne Sogn. Mange avisudklip, samt to smalfilm doneret af Familien Schmidt, var med til at skildre det engagement og hittepåsomhed, der har præget udviklingen i arbejdet med at gøre kartoffel avl mere rationel. Laurids Bundgaard fortalte om udviklingen af salgsorganisationer til afsætning af kartofler. Lyne Forsamlingshus havde også en andel i arrangementet. De ”helde kartofler”, som ved ”Owen Awten ” i Lyne havde købt en lodseddel til støtte for forsamlingshusets drift, blev udtrukket.

De varme kartofler” er vidst for længst raget ud af ilden, og hvem ved! Måske kommer en af de næste udstillinger i Lyne Lokalarkiv til at omhandle nogle af de ”sære kartofler” der har boet i Lyne Sogn.